TRAINING DESIGN

Work package n°3 - Teachers training activities

Topic: Recovery of recoverable textile materials

Generalities:

The activity is designed for high school teachers from 5 countries involved in the **Erasmus**+ **project** / **KA220-SCH** - **Cooperation partnerships in school education Project** N°: 2022-1-RO01-KA220-SCH-000087450

Activity duration: 5 days – 8 hours each

25 participants

Place: : IIS "E. De Nicola" San Giovanni la Punta, Italy

Scope of activity:

All these specific proposed objectives contribute to achieving the general purpose of the project, namely to develop in students and teachers in partner schools a positive attitude towards reducing the consumption of textile products and the amount of textile waste, to ensure the re-use and recycling, protect natural resources, protect the environment, energy recovery and prevent climate change. People should be encouraged to reuse all textiles before recycling, reused as many times as possible thus reducing their carbon footprint.

Performance objectives:

- to develop in the teaching staff of the partner schools, competencies regarding the circular economy and circular product design
- to enhance the quality and European dimension of the teaching process in partner schools
- to improve the competencies in foreign language communication skills for both pupils and teachers by participating in LTTA's and activities on eTwinning
- ➤ to interconnect different systems of education.

Course structure:

- 1. Sustainable textiles and non-textiles
- 2. Superior recycling of textile waste
- 3 Recycled textiles
- 4. Entrepreneurship and new business models for the transition to the circular economy.

Day 1

Hour	No. of Minutes	Subject/Topic	Description	Method	Materials
9:00	60 min	Event opening	Welcome addressed by IIS "E. De Nicola" San Giovanni la Punta		
10:00	30 min	Project presentation	Project description – prof. Anca Marilena Lupei		
10:30	15 min	Break			Coffee break
10:45	15 min	Presentation of the selected historical periods	Each partner presents in 15 minutes the historical period selected as representative for their country which will form the basis of the collection		
			Italy	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
11:00	15 min		Portugal	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
11:15	15 min		Turkey	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
11:30	15 min		Serbia	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
11:45	15 min		Romania	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
12:00	60 min	School visit			
13:00	60 min	Break			Lunch
14:00	5 min	Introduction	Group greeting: "Good afternoon and welcome to our second training activity"	Conversation	

			Trainer introduction:		
			Name, surname,		
			experience		
14:05	5 min		Module and objectives	Conversation	
			presentation		
14:10	10 min		Identifying participants'	Conversation	
			expectations: participants		
			discuss their expectations		
			for this course and recall		
			concepts presented at the		
			LTTA in Romania.		
14:20	25 min	"Sustainability"	Presentation of the topic:	PowerPoint Presentation	Video projector
			"Sustainability"		Laptop
			Objectives presentation		
14:45	20 min	Durability, reparability,	The concepts are	PowerPoint Presentation	Video projector
		and recyclability in fashion	presented. The answer will	Conversation	Laptop
			be given to the question:		
			What does sustainable		
			fashion mean?		
15:05	10 min	"Fast" fashion or	The concepts are	PowerPoint Presentation	Video projector
		"sustainable" fashion	presented. Some questions		Laptop
			are attempted to be		
			answered:		
			1. What will be the trends		
			in sustainable fashion?		
			2. How will the productive		
			activity be reorganized?		
			3. What new trades will		
			emerge?		
			4. What impact will		
			the reuse and recycling of materials have on the		
			materials have on the		

15:15	10 min	Responsibility for the capacity for reuse, recycling, storage and waste incineration	climate? 5. What is the energy consumption for material recycling compared to producing new raw materials? 6. How will the world's population adapt to the new trends? Exercise: For 10 minutes, participants will write down 3 answers on a piece of paper related to the topic, two of which are true and one is false. They will then read them aloud in front of all the participants, who will have to identify the false statement Aspects regarding the European Union-specific legislation on the separate collection of waste A few questions can be asked: 0 Where do the material losses occur in the production process? (Sources of textile waste during the	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
			waste during the production phases) O How can materials		

15:25	5 min	Sustainable textiles and non-textile	 considered as waste be reused? What can be done with garments at the end of the life cycle? Presentation of the topic. Presentation of the objectives. 	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
15:30	10 min	What are sustainable textiles?	Explanation of the concept. Examples.	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
15:40	15 min	Non-textiles. What are non-textiles? Can they be useful?	Explanation of the concept. Examples. Exercise: <i>Mention 2 truths and a lie</i> <i>about non-textiles</i>	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
15:55	10 min	Stages of the entrepreneurial process	Presenting sources of entrepreneurship and stages of the entrepreneurial process Example	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
16:05	15 min	"Recycling of Textile Materials"	Presentation of the topic: "Recycling of Textile Materials" Presentation of the objectives	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
16:20	15 min	Sources/categories of textile waste	Waste categories. Defining the concept: <i>Pre-consumer</i> <i>textile waste</i> or <i>industrial</i> <i>waste</i> , <i>Post-consumer</i> <i>textile waste</i> Example Challenges and solutions to	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop

			recycling textile waste Exercise: Teachers are asked to identify challenges regarding the recycling process of textile waste and to propose solutions to the challenges		
16:35	15 min	Technology for recycling of textile waste	Defining the concepts: The primary methods of material recycling for textile waste materials Description and analysis of the recycling procedures along with technology holders	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
16:50	10 min	În loc de evaluare	The activities of Day 1 are briefly presented and the trainer thanks for the participation	Conversation	

Ora	Nr. Minute	Subiect/Tema	Descriere	Metoda	Materiale
9:00	5 min	Introduction	Group greeting: "Good afternoon and	Conversation	
			welcome to our second theoretical		
			training activity"		
9:05	10 min		Presentation of the topic:	PowerPoint	Video projector
			Entrepreneurship and new business	Presentation	Laptop
			models for the transition to the circular		

			economy. Objectives presentation.		
9:15	10 min		Icebreaker: If you had to teach a class	Conversation	
			on recycling, what would you teach?		
9:25	95 min	Business models for the	Presentation /Explanation of the	PowerPoint	Video projector
		transition to the circular	concepts. Example	Presentation	Laptop
		economy			
11:00	15 min	Break			Coffee break
11:15	5 min	Introduction	Group greeting: "Good afternoon and	Conversation	
			welcome to our second training		
			activity – the practical part"		
11:20	10 min		<i>Icebreaker:</i> How would you repurpose	Conversation	
			your clothes items?		
11:30	5 min		An overview of the practical activities		
			that will take place on days 2 and 3.		
			The working method and expectations		
			are explained.		
11:35	5 min	Objectives and	The purpose of the activity and the		
		challenges overview	working method will be presented.		
11:40	15 min	Establishing work	Five teams will be formed, each		
		teams	consisting of 5 members, each from a		
			different country and with different		
			specializations if applicable (e.g.		
			textile, design). Each team will		
			designate a moderator and choose a team name.		
11:55	10 min	Product examination	Each team will analyze the clothing	Conversation	Post-it
11.55		Product examination	products and auxiliary materials	Small group work	Whiteboard
			provided.	Brainstorming	Markers
			provided.		White/coloured A4 sheets
12:05	10 min	Creating the sketch	Each team member sketches one or	Brainstorming	
12.00	10 11111		more accessories that could be made	Dramstorming	
			from the materials provided.		

12:15	20 min		Each participant will present his chosen solution to the team.	Brainstorming	Post-it Whiteboard Markers
					White/coloured A4 sheetsWhiteboard
12:35	15 min		The best idea within the group will be voted on. Additional ideas can be added.	Brainstorming	Post-it Whiteboard Markers White/coloured A4 sheets Whiteboard
12:50	40 min		The moderator of each team will present the chosen solution to their group of participants.	Show & tell	Whiteboard Post-it
13:30	60 min	Break			Lunch
14:30	140 min	Product creation	The product(s) proposed by the team will be made	Conversation Small group work Brainstorming	Textile product Thread, buttons, scissors, tailor's chalk, sewing needles, snaps, cord, textile threads, ruler, sewing machines
16:50	10 min	Instead of conclusions	The activities of Day 2 are briefly presented. Thanking the trainees for their participation	Conversation	

Ora	Nr. Minute	Subiect/Tema	Descriere	Metoda	Materiale
9:00	10 min	Introduction	Group greeting: "Good afternoon and	Conversation	
			welcome to our second part of the		
			practical activity"		
9:10	10 min		Icebreaker: How is textile waste	Conversation	
			valorised in your country? How is		
			textile waste collected in your		

			country?		
9:20	100 min	Product creation	The product(s) proposed by the team will be made	Conversation Small group work Brainstorming	Textile product Thread, buttons, scissors, tailor's chalk, sewing needles, snaps, cord, textile threads, ruler, sewing machines
11:00	15 min	Break			Coffee break
11:15	105 min	Product creation	The product(s) proposed by the team will be made	Conversation Small group work Brainstorming	Textile product Thread, buttons, scissors, tailor's chalk, sewing needles, snaps, cord, textile threads, ruler, sewing machines
13:00	60 min	Break			Lunch
14:00	60 min	Lesson plan	 The content of a lesson plan is established. It is detailed: ✓ learning objectives, ✓ methods, ✓ forms of organisation, ✓ evaluation of student activity and results, ✓ results description 	PowerPoint Presentation Conversation	Videoprojector Laptop White A4 sheets with the lesson plan model
15:00	5 min	Establishing work teams	Establishing the teams of teachers. Each team is composed of teachers from the same school.		
15:05	15 min	The topics for the 4 lessons are determined.	Each team determines the topics of the lessons for which the lesson plans will be created.	Small group work Brainstorming	Paper, pencils, pens
15:20	40 min	Design a lesson plan	Each team creates an example of a lesson plan	Small group work Brainstorming	Paper, pencils, pens
16:00	40 min	Presentation of a lesson plan	An example of a lesson plan is presented.	PowerPoint Presentation Conversation	Videoprojector Laptop

			Brainstorming	
16:40	20 min	Conclusions and	Conversație	
		discussions.		

Ora	Nr. Minute	Subiect/Tema	Descriere	Metoda	Materiale
9:00	290 min	Research visit	Two study visits are made in Bronte:at		
			the jeans factory and fashion school		
			"Istituto Tecnico Benedetto Radice"		
13:30	60 min	Break			Lunch
14:30	20 min	Lesson plan	Presentation of the lesson plan created	PowerPoint	Video projector
			by the team from Portugalia	Presentation	Laptop
				Conversation	
				Brainstorming	
14:50	20 min	Lesson plan	Presentation of the lesson plan	PowerPoint	Video projector
		-	accomplished by the team from Serbia	Presentation	Laptop
				Conversation	
				Brainstorming	
15:10	20 min	Lesson plan	Presentation of the lesson plan created	PowerPoint	Video projector
			by the team from Turcia	Presentation	Laptop
				Conversation	
				Brainstorming	
15:30	20 min	Lesson plan	Presentation of the lesson plan created	PowerPoint	Video projector
		±	by the team from Italia	Presentation	Laptop
				Conversation	
				Brainstorming	
15:50	20 min	Lesson plan	Presentation of the lesson plan created	PowerPoint	Video projector
		±	by the team from România	Presentation	Laptop
				Conversation	
				Brainstorming	

16:10	40 min	Lesson plan. Evaluation	The lesson plans are analyzed. Each	PowerPoint	Video projector
		methods	plan is corrected and completed.	Presentation	Laptop
			Evaluation methods are presented.	Conversation	
				Brainstorming	
16:50	10 min	Instead of evaluating	3rd and 4th-day activities overview; congratulation of the trainees for their participation		

Ora	Nr. Minute	Subiect/Tema	Descriere	Metoda	Materiale
9:00	90 min	Fashion show	Students and teachers prepare the		
			presentation of the models made		
			during the week		
10:30	15 min	Break			Coffee break
10:45	60 min	Fashion show	Fashion show for teachers. The		
			teachers are presenting the products		
			that were created this week.		
11:45	75 min	Fashion show	Fashion show for students The		
			students are presenting the products		
			created this week.		
13:00	60 min	Break			Lunch
14:00	60 min	Conclusions	The participants are given		Questionnaires
			questionnaires to determine the		
			effectiveness of the course.		