### TRAINING DESIGN

## Work package n°3 - Teachers training activities

Topic: Design for a circular economy

#### General overview:

The activity is designed for high school teachers from 5 countries involved in the Erasmus+/

KA220-SCH - Cooperation partnerships in school education project

Project N°: 2022-1-RO01-KA220-SCH-000087450

Activity duration: 5 days - 6 hours each

Participants: 25 participants

Place: Aurel Vlaicu University of Arad, Faculty of Engineering

Building B

#### **Scope of activity:**

All these specific proposed objectives contribute to achieving the general objective of the project, namely to develop in students and teachers in partner schools a positive attitude towards reducing the consumption of textile products and reducing the amount of textile waste, to reduce the amount, to ensure re- use and recycling, to protect natural resources, protect the environment, energy recovery and prevent climate change. People should be encouraged to reuse all textiles before recycling, reused as many times as possible thus reducing carbon footprint.

#### Performance objectives:

- > to develop in the teaching staff of the partner schools, competencies regarding the circular economy and circular product design
- > to enhance the quality and European dimension of teaching process in partners schools
- ➤ to improve the competencies in foreign language communication skills for both pupils and teachers by participating in LTTA's and activities on eTwinning
- > to interconnect different systems of education.

#### Course structure:

- 1. Product life cycle, notions of eco-design and the principles of circular / sustainable fashion
- 2. The principles of eco-design applied in the textile and fashion industry

.

Hour	No. of Minutes	Subject/Topic	Description	Method	Materials
9:00	60 min	Event opening	Welcome address by AVU`s managerial team		
10:00	30 min		Welcome address by the project organizer – <i>Francisc Neuman</i> Highschool, Arad		
10:30	30 min	Project presentation	Project description – prof.Anca Marilena Lupei		Video projector Laptop
11:00	20 min	Break			Coffee break
11:20	30 min	Overview- Aurel Vlaicu University / Faculty of Engineering			Video projector Laptop
11:50	30min	Introducing the textile technologies collective			Video projector Laptop
12:20	40 min	Visit -textile labs			
13:00	30 min	Break			Lunch
13:30	90 min	Introducing the participants	Teams of two people will be formed by drawing lots (there will be 25 cards placed in a container, numbered from 1-12. Each participant will draw a card, identical numbers will form a pair). In 15 minutes, the two will exchange information about themselves. In the following 70 minutes, each	Interview	A4 sheets Pen Numbered cards

	participant will introduce their team member to the entire group.	

Hour	No. of Minutes	Subject/Topic	Description	Method	Materials
9:00	5 min	Introduction	Group greeting: "Good morning and welcome to our first training activity" Trainer introduction	Conversation	
9:05	10 min		Ice-breaker: exercise  The purpose of this exercise is to highlight the activities and hobbies of the participants. Each participant will receive 3 post-it notes on which they will write one activity they have done, one hobby, and one proposed activity they would like to do during the workshop. At the end, a flower of the group from each country will be created, which will include the activities of the participants.		Colored Post-it notes, scotch tape, markers
9:15	5 min		Presentation topic: 'Product lifecycle, principles of circular/sustainable fashion'. Objectives	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
9:20	5 min	Defining and explaining product lifecycle for	Defining product lifecycle in the fashion industry and introducing	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop

		textile/clothing	specific key terms		
		products	<b>P</b>		
			Exercise (brainstorming):		
			Participants will suggest the creation of a clothing manufacturing company. Each team will write on a piece of paper the name of a clothing product for the company to start its activity with. The papers shall be placed in a bowl and drawn, and each team will describe the product lifecycle for the selected item. The proposed products will be classified based on their lifecycle duration. The item with the longest lifecycle will be selected, and the production activity will begin with that product.  By the end of the exercise, each participant will be able to identify the lifecycle stages of a clothing product and assess its duration."		
9:30	10 min	Explaining the concept of linear economy	economy' and presentation of its principles  Exercise (brainstorming):	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
			Each team will choose a clothing product and describe it according to the principles of linear economy. By		

			the end of the exercise, each participant will be able to estimate the volume of raw materials and waste generated by a product under the linear economy model and answer the question:Is linear economy viable under current economic conditions?		
9:40	10 min	Explaining the concept of circular economy	Defining and explaining key terms pertaining to circular economy Exercise:  The 5 teams will choose a clothing product from the 5 previously proposed and analyze it in order to determine how it can fit into the circular economy model. In the end, they will identify at least two reasons why circular economy can be a viable model. Word game: the following words will be put in order with reference to linear and circular economy: waste, clothes, raw materials, recycling, incineration, reuse, pollution, slow decomposition, environment.	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
9:50	10 min	Methods of migrating from linear economy to circular economy	Presenting the "butterfly diagram" and explaining the continuous flow of materials in the technical and biological cycles  Exercise (brainstorming):		Video projector Laptop

	I	T		I	T
			The 5 teams choose a clothing product		
			and compare its economic efficiency		
			by analyzing it through the linear and		
			circular economic frameworks.		
			In the end, it is to be determined which		
			of the two frameworks is more suitable		
			for the current economic context.		
10:00	5 min		Topic introduction:Principles of	PowerPoint	Video projector
			Sustainable Circular Fashion	Presentation	Laptop
			Objectives		
10:05	15 min		Definition of terms: durability,	PowerPoint	Video projector
		Durability,	repairability, recyclability	Presentation	Laptop
		repairability,	Exercise (brainstorming):		
		recyclability – defining	The 5 teams choose a clothing item		
		and explaining the	and present its capabilities regarding		
		terminology	durability, repairability, and		
			recyclability. Each team will also		
			suggest at least two ways in which the		
			item could be improved to better align		
			with the principles of sustainable and		
			circular fashion. At the end, the teams		
			will discuss and compare their		
			findings, highlighting the importance		
			of designing and producing clothes		
			that are both fashionable and		
			sustainable.		
10:20	10 min	Fast fashion is to be	Defining "Fast fashion".	PowerPoint	Video projector
		replaced by sustainable	Exercise (brainstorming):	Presentation	Laptop
		fashion	Each team selects an article of		
			clothing and describes its evolution		

			and how it fits into the "fast fashion"		
			model.		
10:30	10 min		Defining remediation and reuse	PowerPoint	Video projector
10:30	10 111111	A 4	Defining remediation and reuse		Video projector
		Access to remediation	services.	Presentation	Laptop
		and reuse services	Exercise (brainstorming):		
			For the article framed and described		
			as "fast fashion", a "second chance" is		
			proposed.		
			The "cluster" method		
			1. Write a keyword to be		
			researched in the center of the		
			page.		
			2. Write down all the ideas that		
			come to mind around this		
			keyword for the respective		
			topic.		
			3. Connect the initial keyword		
			with the other words/ideas.		
			Connect the words/ideas that		
			are related to each other.		
			4. The activity ends when all the		
			words/ideas have been		
			connected, or when the time		
			expires."		
10:40	10 min	Responsibilities	Presentation of reuse, recycling, and	PowerPoint	Video projector
10.10		pertaining to waste	storage methods.	Presentation	Laptop
		management, recycling,	Exercise (method: know, want to	1 resemunon	Laptop
		storage and disposal	know, learned)		
		storage and disposar	Three teams will be formed that will		
			Three teams will be jointed that will		

10:50	10 min	Recapitulation	address the following three questions:  1. Where do material losses occur in the production process?  2. How can waste materials be reused?  3. What can be done with clothing items at the end of their lifecycle?  The answers will be listed in a table with three columns: "know", "want to know", and "learned".	Fish Bowl	
10.50	TO IIIII	Recapitulation	topics covered in the first module are reviewed and conclusions are drawn.	risii bowi	
11:00	20 min	Break			Coffee break
11:20	5 min	Introduction	Group greeting: "Hello and welcome to the second activity of today,"The trainer will then be introduced.	Conversation	
11:25	5 min		The topic for today's session is "Sustainability; Eco-design - definition, approaches."  Objectives overview	PowerPoint Presentation	Video projector Laptop
11:30	10 min	Sustainability	Defining the concepts. Sustainable production and sustainable consumption. EU strategy for sustainable textiles.	PowerPoint Presentation	
11:50	15 min	Concepts pertaining to	The concept of eco-design.	PowerPoint	Video projector

		eco-design	Fundamental principles of circular systems thinking Steps for attaining circularity via Ecodesign; Key aspects of Eco-design	Presentation	Laptop
11:55	10 min	Ecological product development Key aspects of Eco- design	The durability, reusability, upgradability, and repairability of products will be analyzed, along with the methods of achieving these characteristics and their benefits.		Video projector Laptop
12:05	10 min		The identification of substances that inhibit circularity will be addressed.	PowerPoint Presentation Conversation	Video projector Laptop
12:15	10 min		Refabrication and recycling will be defined and explained, including the methods of achieving these processes and their benefits.	PowerPoint Presentation Conversation	Video projector Laptop
12:25	10 min		Recycled materials content analysis	PowerPoint Presentation Conversation	Video projector Laptop
12:35	10 min		Carbon footprint and environmental footprint	PowerPoint Presentation Conversation	Video projector Laptop
12:45	5 min		Digital product passport  Request for information; digital product passport for textile products	PowerPoint Presentation Conversation	
14:50	10 min	Recapitulation	With the help of the trainees, the topics covered in module 2 will be reviewed and conclusions will be drawn.	Fish Bowl	
13:00 13:30	30 min 5 min	Break Introduction	Group greeting:Hello and welcome to	Conversation	Lunch
13:30	5 111111	Introduction	the third activity of today," The trainer	Conversation	

			will then be introduced.		
13:35	10 min		Ice-breaker: This is an exercise designed to lighten the mood and help participants get to know each other.  Each participant will be asked to name three things, the most important things, that they would like to share about themselves while wrapping a colored thread around a ball of yarn. Once they finish, they will pass the ball of yarn to the next participant. The ball of yarn suggests perfection, homogeneity, cooperation which is what is desired from a working group.	Magic thread	Colored ball of yarn
13:45	5 min		Topic introduction "Approaches to eco-design in the textile and fashion industry."  Objectives overview		Video projector Laptop
13:50	10 min	Sustainable textile products portfolio	A presentation of sustainable/durable textile products will be given.	PowerPoint Presentation Interactive presentation	Video projector Laptop
			Exercise: "The Traffic Light"  Each participant will be given three cards (red, yellow, green). The trainer will provide examples of raw materials/textile products. Using the cards, participants can indicate their opinion (green - "sustainable", yellow	Role paly	Colored cards

			- could be sustainable, but not always, red - not a sustainable product).		
14:00	10 min		Presentation of a supply chain.	PowerPoint	Video projector
		Understanding and	Identification of a sustainable supply	Presentation	Laptop
		evaluating a sustainable	chain.	Interactive	
		supply chain.		presentation	
14:10	20 min	Business model	The CANVAS model will be	PowerPoint	Video projector
		proposition	presented, and examples of other	Presentation	Laptop
			business models will be given.	Interactive	
				presentation	
14:30	10 min	Recapitulation	With the help of trainees, the topics	Fish Bowl	
			covered in module 3 are reviewed and		
			conclusions are drawn.		
14:40	10 min	Conclusions	The activity will end with presenting	Conversation	Flipchart
			some general conclusions related to		Marker
			circular economy, product life cycle,		
			eco-design, and ecological design.		
14:50	10 min	Instead of evaluating	A brief summary of the activities from	Conversation	
			days 3 and 4 is presented, and the		
			participants are thanked for their		
			participation.		

Day 3

Hour	No. of Minute	Subject/Topic	Description	Method	Materials
9:00	5 min	Introduction	Group greeting: "Hello and welcome to the   Conversation		
			second activity - the applied part."		
9:05	5 min		Ice-breaker: Each member of the group		
			will say what they like most about		
			themselves. It is very important that the		
			beginning of the sentence should be: "I like		
			myself the most when", and participants		
			will complete this statement with what		
			applies to them. The facilitator will start		
			with an example.		
9:10	5 min		General presentation of the activities that		
			will take place on days 3 and 4. The		
			working method is explained and the		
0.15	<u> </u>		expectations are outlined.		
9:15	5 min	Objectives and	Activity overview and work method		
0.50		challenges overview	presentation		
9:20	15 min	Establishing work	Five teams will be formed, each consisting		
		teams	of 5 members, each from a different		
			country and with different specializations		
			if applicable (e.g. textile, design). Each		
			team will designate a moderator and		
0.25	15 '	D I	choose a team name.	C .:	D / ''
9:35	15 min	Product examination	Each team will be given a piece of clothing	Conversation	Post-it
			to examine and propose a life cycle for it;	Small group work	
			the team moderator will present the	Brainstorming	Markers
0.50	20:	Do docioning the	solution to all the participants.		White/colored A4 sheets
9:50	30 min	Re-designing the	Product analysis:		Post-it
		clothing item	A series of questions will be answered:		Whiteboard

			<ul> <li>Ask yourself or one of the workshop attendees what value a cloth item can offer?</li> <li>What are the user's requirements?</li> <li>How is it put to use?</li> <li>What characteristics are crucial to users, and which are optional?</li> <li>Each team member answers the questions, and then the team decides on the final version that will be written on the worksheet. The moderator of each team presents the answers to all the participants.</li> </ul>	Conversation Small group work Brainstorming	Markers White/colored Worksheets	A4	sheets
10:20	40 min	Smart Material Selection	The garment is analyzed in terms of its components (e.g. buttons, zippers, snaps, labels, base material, auxiliary materials, etc.). It is recommended to take apart the garment to identify the components and separate the materials. Each team completes the component list on the worksheet, following the model presented on the sheet.	Conversation Small group work	Scissors White/colored Worksheets Sharpie	A4	sheets
11:00	20 min	Break			Coffee break		
11:20	30 min	Decision tree	The decision tree is reviewed one by one for each component identified previously.	Conversation Small group work	Worksheets Markers		
11:50	35 min	Fibrous composition	Determine the fibrous composition for the textile components using the burn test. Fill in the composition of each component on the worksheet	Small group work	Lighters Tweezers		
12:25	35 min	Fibrous composition	Determine the fibrous composition for the textile components using microscopy. Fill in the composition of each component on	Small group work	Microscope Markers		

			the worksheet.		
13:00	30 min	Break			Lunch
13:30	30 min	Smart Material Selection	Using the decision tree method establish what happens to each material once the current cycle is completed. Fill in the worksheet accordingly.	Conversation Small group work Brainstorming	Worksheets Markers
14:00	20 min	Re-designing the clothing item based on circular fashion principles - Step 1	Pasul 1 - Eco-design challenge  Who needs what and why?  The following questions are to be answered:  Objective and work products (what should be attained?)  For whom?  The problem: consumer's needs, environmental impacts, etc.  The product/service, solution  What should the "solution" accomplish? Which environmental impacts are to be mitigated?	Conversation Small group work Brainstorming	Worksheets Markers
14:20	30 min	Conclusions	The participants are seated on chairs. In front of them, there is an empty chair. Each trainee will take turns sitting in the front seat and will put on the thinking hat, becoming the speaker. They will mention one thing they have learned from the course and one thing they would like to learn in the following days. Participants are not allowed to repeat what was said previously. The lecturer will note on a board the things the trainees want to learn so that they can adjust their information for the next day	Thinking hat	Whiteboard, markers Hat

14:50	10 min	Instead of	4th day activities overview; thanking the	Conversation	
		evaluating	trainees for their participation		

Hour	No. of	Subject/Topic	Description	Method	Materials
0.00	Minutes	- 1			
9:00	5 min	Introduction	Group greeting: "Hello and welcome to the	Conversation	
			second part of the applied activity "		
9:05	5 min		Ice-breaker: Each participant is given an		Colored A4 sheets
			A4 sheet of paper and a marker. They will		Markers
			draw the outline of their palm on the paper		Scotch, paper
			and complete the following information on		
			each finger, according to the model		
			presented: Name on one finger		
			Occupation on another finger		
			Where they see themselves in 5 years on		
			another finger		
			A hobby on another finger		
			"A secret" on the last finger.		
9:10	10 min	Shape your design	Objective:	Brainstorming	Post-it
		challenge	Develop a viable solution for the design		Markers
			problem that they can prototype as a		Whiteboard
			circular system.		
			Each participant is expected to come up		
			with a solution for the redesign of the		
			product		
9:20	20 min		Each participant will share their chosen	Brainstorming	Post-it

			solution to the team.		Markers
					Whiteboard
9:40	15 min		The best idea from the group will be voted	Brainstorming	Post-it
			on. It can be supplemented with other		Markers
			ideas.		Whiteboard
9:55	20 min		Each team moderator will present thew	show & tell	Whiteboard
			group with the solution		Post-it
10:15	45 min	Product creation	The product(s) proposed by the team will		Textile product
			be made		Thread, buttons, scissors,
					tailor's chalk, sewing needles,
					snaps, cord, textile threads,
					ruler, sewing machines
11:00	20 min	Break			Coffee break
11:20	100 min	Product creation	The product(s) proposed by the team will		Textile product
			be made		Thread, buttons, scissors,
					tailor's chalk, sewing needles,
					snaps, cord, textile threads,
					ruler, sewing machines
13:00	30 min	Break			Lunch
13:30	30 min	Product creation	The product(s) proposed by the team will		Textile product
			be made		Thread, buttons, scissors,
					tailor's chalk, sewing needles,
					snaps, cord, textile threads,
1100					ruler, sewing machines
14:00	20 min	Product presentation	Each team will present the product(s) to		Textile product
			the group of participants		
14:20	10 min	Establish the	Explain effects of design on environmental	Conversation	
		lifecycle of the	impacts of production and/or other life	Explanation	
		product conceived	cycle phases.	Brainstorming	
		for a circular			
1122		economy		T 11 1	
14:30	20 min	Today instead of		Feedback	2 chairs

		evaluation	In the middle of the classroom, I will place two chairs facing each other. One will be named the "positive chair" and the other the "negative chair." The trainees will be invited to form a circle around the chairs and take turns sitting in each chair, briefly sharing something positive and something negative about the course session.  I will start by sitting in the positive chair and saying, "I am happy that this project exists, that I had the opportunity to meet professors from different countries, and that we were able to cover all the items on the agenda."  Then, sitting in the negative chair, I will say, "However, I regret that we have so little time to get to know each other."	Evaluation	
14:50	10 min	Conclusions	The participants are given questionnaires to determine the effectiveness of the course.		Questionnaires

Hour	No.	Subject/Topic	Description	Method	Materials
	ofMinutes				
9		Research visit	All participants went on a		
			study visit to Timișoara, to		
			a creative workshopONE		
			SHIRT		